Älä jätä compliance-asioita Compliance Officerille

Säännöiltä ei työelämässä voi välttyä

Viranomaiset edellyttävät, että asiat tehdään oikein. Sidosryhmät haluavat, että kukaan ei pääse vilunkipelillä maksimoimaan omaa etuaan. Kuluttajat ja osaajat kääntävät selkänsä yrityksille, joiden maine on tahriintunut.

Tämän me tiedämme. Itse olen laatinut compliance-aiheisia verkkokoulutuksia yli kymmenen vuoden ajan, eikä niiden tarve tunnu vähenevän. Ja on kaunista ja oikein, että organisaatioissa on yksi pätevä henkilö, joka vastaa sääntöjenmukaisuuden toteutumisesta, oli hänen tittelinsä sitten mikä hyvänsä. Toimialasta riippuen - ja riippumattakin - compliance kuuluu tietysti myös monelle muulle tontille.

"Onhan meillä toi Code of Conduct ja sitten kaikenlaisia politiikkoja ja ohjeita" lienee tyypillinen tilanne monessa organisaatiossa. Kun asiat on hoidetty systemaattisesti, compliance-ohjelma ja sen vastuut, kanavat, raportointi, viestintä ja koulutus ovat kaikki hyvin johdettuja ja resursoituja. Ja on se Officer, joka hoitaa. Hyvä niin.

 

Tavoitteena pitäisi olla kulttuuri, jossa toiminnan eettisyyttä ja vastuullisuutta kehitetään koko ajan yhdessä, luontevana osana työtä - eräänlainen arvopohjan jatkuvan parantamisen metodi.

 

Mutta mitä tapahtuu arjen työssä?

Kun yksittäisen esimiehen on etsittävä sijaisia, taisteltava must-win-battleja, toimia valmentajana alaisilleen, tulkita tessejä ja yrittää pysyä tavoitteissa, eettisen laadun jatkuva parantaminen jää helposti jalkoihin. Nehän kuuluvat sinne compliance-osastolle. Kunhan ei nyt sääntöjä rikota. "Onhan meillä se Code of Conduct, mutta sehän on sellainen yleinen paperi."

Compliance-asiat kuuluvat johtamiseen ja esimiestyöhön. Minimissään sekin, että säännöt tunnetaan ja toimitaan niiden mukaisesti, voi olla työn takana, etenkin jos "ainahan tällä alalla näin on toimittu". Kun sääntöjenmukaisuus on saatu riittävälle tasolle, tavoitteen voi asettaa korkeammalle.

Eettisten toimintaohjeiden ja arvojen mukainen kulttuuri tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että työpaikasta ja -yhteisöstä kehitetään kaikkien voimin vahvempaa, rehdimpää ja monipuolisempaa. Sellaista, joka pystyy toimimaan oikein, vaikkei jokaista asiaa ole kirjattu ohjeisiin. Ja kaikki voittavat - oma väki, omistajat, asiakkaat ja yhteiskunta.

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!