Työhaastatteluun valmistautuminen
Tiedän aika monen valmistautuvan haastatteluun asenteella: ”Menen vain sinne ja olen oma itseni”.
Tällainen asenne ei kuitenkaan vie toivottuun lopputulokseen, jos ei kykene haastattelussa tuomaan esille, mitä hyötyä omasta osaamisesta ja ammattitaidosta olisi rekrytoivalle esimiehelle ja organisaatiolle. Itse satoja ihmisiä haastatelleena tiedän, että valmistautuminen kannattaa.
Näin se tehdään:
1. Ota selvää organisaatiosta etukäteen
Jos tunnet jonkun, joka jo työskentelee siellä, älä epäröi ottaa yhteyttä. Kerro haastattelusta sekä siitä, että haluat valmistautua siihen mahdollisimman hyvin, sillä olet erittäin kiinnostunut tehtävästä. Kysy miten kontaktisi on viihtynyt organisaatiossa, miten siellä tuetaan uusia työntekijöitä, millainen ilmapiiri siellä vallitsee. Kysele tahdikkaasti organisaation mahdollisista haasteista, jotta voit etukäteen miettiä, miten sinä vastaisit niihin. Voit jopa selvittää, miten sinun odotetaan pukeutuvan työhaastatteluun, sillä tämäkin vaihtelee työpaikasta toiseen. Ylipukeutuneena sinulle saattaa tulla vaivaantunut olo, jos haastattelijat ovat farkut ja ruutupaita –linjalla, ja toisin päin.
On asioita, joista jokainen saa informaatiota netin välityksellä. Millaisen kuvan yritys haluaa antaa nettisivuillaan? Mitä kerrotaan sen taustasta, historiasta, organisaatiosta ja asiakkaista? Selvitä, tunnetko ehkä jo ennestään heidän palveluitaan, tuotteitaan tai asiakkaitaan? Mitä yhteistä sinulla ja organisaatiolla on? Entä voisitko sitoutua organisaation arvoihin?
Taloustiedot ovat julkisia, tosin ne tulevat vasta hieman jälkikäteen. Googlaa organisaation taloustiedot ja selvitä, millainen trendi heillä on ollut edeltävinä vuosina. Jos se on ollut negatiivinen, mieti mitä se tarvitsisi parantaakseen tulostaan. Voisitko sinä olla osa tätä ratkaisua?
2. Käy läpi työhistoriasi, osaamisesi ja onnistumisesi
Haastattelussa sinulta tullaan kysymään aiempaan työkokemukseesi liittyviä asioita, mutta näiden tarkoituksena on tietysti selvittää, miten pärjäisit avoinna olevassa tehtävässä. Jos olet aiemmin onnistunut jossakin, onnistut luultavasti uudelleenkin. Olet joskus myös epäonnistunut joissakin asioissa, sitä ei tarvitse peitellä. Mieti kuitenkin, mitä olet oppinut näistä epäonnistumisista.
Pohdi etukäteen, mitä organisaatio tarvitsee menestyäkseen ja miten sinä voisit olla osa tätä menestystä. Millaista osaamista ja asennetta voisit tuoda mukanasi? Mikä on sinun palvelulupauksesi työnantajalle? Oletko sinä esimies, joka motivoi tiiminsä hyviin sorituksiin vai henkilö, joka auttaa kehittämään entistä parempia tuotteita? Jos avoinna olevassa tehtävässä on tarkoitus työskennellä asiakasrajapinnassa, millainen käyntikortti olisit organisaatiolle?
3. Päätä etukäteen, mikä on sinun pääviestisi haastattelijoille
Haastattelija muistaa sinusta päällimmäisinä noin kolme asiaa haastattelun jälkeen. Mitä sinä haluaisit, että nämä kolme asiaa ovat?
Tutustu organisaatioon ja haastattelijoihin ennen tapaamista. Selvitä, mikä heidän asemansa on organisaatiossa: mahdollinen tuleva esimiehesi, HR-henkilö, ehkä tuleva kollega ym. Käy kurkkaamassa haastattelijoiden LinkedIn-profiileja avoimesti – kun haastattelija huomaa sinun käyneen katsomassa profiiliaan, hän ymmärtää sinun tekevän taustatyösi hyvin.
4. Ennen kaikkea, pohdi etukäteen, mikä on sinun motivaatiosi tehtävään
Olet jo päässyt haastatteluun, mikä tarkoittaa, että osaamistasi pidetään sopivana. Seuraava kysymys työnantajalla on, oletko aidosti kiinnostunut tehtävästä ja olisitko valmis sitoutumaan tehtävään ainakin muutamaksi vuodeksi. Työnantaja ei halua olla muutaman kuukauden kuluttua tilanteessa, jossa hänen täytyy aloittaa rekrytointi uudelleen vasta palkatun henkilön päätettyä häipyä toisiin tehtäviin. Tuo motivaatiosi selkeästi esille ja muista kiittää myöhemmin sähköpostilla haastattelusta. Löydät halutessasi netistä erilaisia listoja työhaastattelussa usein kysytyistä kysymyksistä, ei ole ollenkaan huono ajatus käydä niitä läpi ja pohtia niihin etukäteen vastauksia. Ole vastauksissasi kuitenkin aito, äläkä mieti vain, mitä niihin ”pitäisi” vastata. Tarkoitushan on löytää aito yhteensopivuus työntekijän ja tehtävän välillä.
5. Muista pitää mielesi avoinna myös haastattelun aikana
Kuuntele syvällisesti, mitä sinulta kysytään ja mitä tietoa saat tehtävästä ja organisaatiosta. Jos sinua ei kaikesta huolimatta valita tehtävään, muista selvittää, mistä se johtuu. Aina saattaa olla tarjolla myös vielä enemmän toivottua kokemusta omaava henkilö. Joskus vain käy niin, että kemiat rekrytoivan esimiehen kanssa eivät kohtaa. Näihin asioihin sinä et voi vaikuttaa, keskity siis niihin asioihin, joihin voit.
Onnea työhaastatteluun!