Työnhaku on sähköistynyt
Kun entisaikaan työtä etsiessään kaivoi esiin painetun lehden ja selasi useita sivuja monen moisia ilmoituksia, nykypäivänä työpaikkailmoitukset ovat pirstaloituneet lukuisiin eri medioihin. Lehti-ilmoittelu ei suinkaan ole kuollut, mutta internetin ollessa meidän joka päiväinen mediamme, työpaikatkin luonnollisesti ovat siellä. Somen vahvistuessa, perinteiset sähköiset mediat joutuvat entistä enemmän taistelemaan asemastaan.
Työnhaun sähköistyminen on tuonut hakijan ulottuville merkittävän kirjon erilaisia sivustoja, joista töitä voi etsiä. Nykyajan klassikoiksi voikin kutsua Oikotietä ja Monsteria, joissa on suuret määrät työpaikkailmoituksia erittäin laajasti, lähes kaikista ammattikunnista. Näihin palveluihin kannattaa myös tehdä työpaikkavahti, jotta aikaansa voi käyttää esimerkiksi muissa kanavissa surffailuun, sekä vaikkapa CV:nsä hiomiseen.
Oma lukunsa ovat palvelut, jotka keräävät työpaikkoja useista eri lähteistä ja tarjoavat ne kootusti saman katon alla. Alan kotimainen toimija, Duunitori, on muutamassa vuodessa noussut työpaikkojen keskittymäksi. Mikäli mielesi halajaa ulkomaille, Duunitorin lailla toimiva kansainvälinen Indeed on siihen mainio areena. Indeed toimii tällä hetkellä 63:ssa maassa, mukaan lukien Suomessa.
No entäpä sitten some?
Työpaikkoja jaetaan entistä enemmän ja joskus myös ainoastaan sosiaalisessa mediassa, eli käytännössä LinkedIn:issä, Facebook:issa, Instagram:issa ja Twitter:issä. Erityisesti asiantuntijoiden kannattaa olla LinkedIn-jäseniä, sillä suorahaku käyttää laajasti palvelua hakijoiden etsimiseen. Työpaikkoja jaetaan niin yritysten LinkedIn-sivuilla kuin rekrytointiyritystenkin, kuten MPS:n, sivuilla sekä Jobs-osiossa, jossa on työpaikkailmoituksia. Vastikään julkaistun Duunitorin Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan Facebook elää renesanssia, sillä vuodesta 2016 sekä maksullisen että maksuttoman Facebook-mainonnan määrä on kasvanut lähes 10 prosentilla kyselyyn vastanneiden HR-edustajien yrityksissä. Nyt on siis erittäin hyvä syy aktivoitua myös Facebookissa ja seurata mielenkiintoisia yrityksiä.
Oman aktiivisuuden ja verkostojen merkitystä ei oikeastaan voi korostaa liikaa nykyajan työelämässä. Jos olet rakentanut itsellesi laajan verkoston ja pitänyt siitä huolta, saatat saada tietoa kiinnostavasta työtehtävästä sitäkin kautta. Lisäksi avoimet hakemukset vievät sinua lähemmäksi unelmiesi työpaikkaa, jos tulevaisuudessa siintää haave työskennellä jonkin erityisen yrityksen palveluksessa. Kannattaa myös pitää silmällä mitkä yritykset menestyvät ja tekevät hyvää tulosta - kasvu nimittäin usein aiheuttaa rekrytointitarpeen.
Siispä, verkot vesille ja työnhakuonnea!