Omista verkostoista voi löytyä mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja vinkkejä mahdollisista piilotyöpaikoista
Työnhaku on usein aikaa vievää puuhaa ja helposti saattaa ajatella, että aktiivisesti työtä hakiessa elämä on pelkkää hakemusten näpertelyä ja CV:n hiomista. Hakemusten kirjoittamisen lomassa kannattaa kuitenkin muistaa vanhat työkaverit, asiakkaat sekä muut omaan työelämäverkostoon kuuluvat tutut, jotka voivat olla olennaisessa asemassa työnhakusi suhteen. Omista verkostoista voi löytyä mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja vinkkejä mahdollisista piilotyöpaikoista.
Vietämme päivittäin lähes tunnin sosiaalisessa mediassa, joten miksemme hyödyntäisi somen voimaa myös työpaikan löytämiseen. Verkostommekin viettävät aikaansa saman sosiaalisen median parissa niin Facebook:issa kuin LinkedIn:ssäkin, joten somen rooli työllistymisessä on nykypäivänä hyvinkin merkittävä. 5.6. julkaistussa Työelämätutkimus 2017:n tiedotteessa Sitran johtaja Timo Lindholm toteaa, että ”vain noin joka neljäs työllistyy avoimeksi ilmoitettuun työpaikkaan”. Yksi tutkimuksen argumenteista on, että ”somen kautta voi löytää töitä tai tulla löydetyksi”. On siis sanomattakin selvää, että sosiaalisen median profiilit kannattaa pitää ajantasaisina ja verkostoilleen voi myös kertoa hakevansa uusia haasteita.
Kysyvä ei tieltä eksy
Sosiaalisen median lisäksi piilotyöpaikkoja kannattaa etsiä lukemalla lehtiä ja silmäilemällä erityisen tarkasti mahdolliset kasvu-uutiset ja tulevaisuuden rekrytointitarpeet, sillä toisinaan kasvavat yritykset eivät ilmoita avoimista työpaikoista lainkaan, vaan ne täytetään verkostojen kautta. Suuret investoinnit ja kaupat voivat olla merkki tarpeesta löytää osaavaa henkilöstöä nopeallakin aikataululla.
Piilotyöpaikkoja voi löytää myös tiedustelemalla kiinnostavien yritysten avainhenkilöiltä, josko tiimissä olisi tarvetta uudelle osaajalle. Usein tarve voi olla suurikin ja kiire on saattanut estää rekrytoinnin – tällöin kannattaa olla aktiivisesti tarjoamassa omaa osaamistaan. Avoimella hakemuksella töitä hakevan kannattaa ensin selvittää itselleen missä positiossa yrityksessä haluaisi työskennellä. Kun tehtävä on mielessä selkeänä, on hyvä argumentoida mitä lisäarvoa omalla osaamisella olisi, ja miksi oma osaaminen olisi tärkeää yrityksen menestyksen kannalta eli minkä ongelman voisi ratkaista tulemalla taloon.
Loppukaneetiksi on hyvä todeta, että ainakin Sitran tutkimuksen perusteella työpaikkoja on tällä hetkellä hyvinkin paljon, mutta haasteena on osata olla oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. On nähtävä vaivaa löytääkseen piilossa olevat työpaikat – ole siis rohkeasti yhteydessä verkostoihisi ja mielenkiintoisiin toimijoihin!