Aamukahvin äärellä selailin linkkaria ja eteeni tuli tuttu mies, MPS mentori Esa Kinnunen, jonka somepostaukseen pysähdyin. Ylpeys ja kiitollisuus alkoi hiipiä päivääni. Olin saanut aikaan jotain, mitä ei oltu suunniteltu: mentorointiohjelman mentorista oli tullut aktorin yhtiön hallituksen puheenjohtaja.
Onnittelut molempiin suuntiin lähtivät heti. Paluuviestit olivat myös mieltä lämmittäviä: ”Tämä on ihan sinun ansiotasi!”. Tunne työn merkityksellisyydestä ja mentoroinnin vaikuttavuudesta valtasi ajatukseni niin, ettei sinne muuta mahtunutkaan. Mutta miten tässä näin kävi?
Kaikki alkoi ihan normaalista mentorointiohjelmasta. Saimme hakemuksia aktoreilta, jotka kaipaavat elämäänsä mentoria sekä mentoreilta, jotka haluavat jakaa osaamistaan toisten tueksi. MPS Cross-Company-mentorointiohjelman puitteissa sain tavata aktori Sakari Rannan alkuvuodesta 2021.
Sakari Ranta on Logate Oy:n toimitusjohtaja. Yrityksen perustajana, pääomistajana ja toimitusjohtajana Rannalla oli mielessään paljon ”ruuhkaa”:
”Suunnittelin urapolulleni seuraavia askelmerkkejä ja mielessäni oli monia lennokkaita ideoita. Halusin johtajana kehittyä uudelle tasolle ja uusiin rooleihin.”, Ranta kertoo odotuksistaan ohjelmalle. Hän jatkaa: ”Minna (Hirsimäki) otti yhteyttä ja pääsimme keskustelussa nopeasti samalle aaltopituudelle. Sanoitimme rohkean vision ja muutosmatkan, ja kärsimättömänä halusin tuloksia nopeasti.”
Niin luottamus välillämme syntyi ja sain vastuullisen tehtävän etsiä Rannalle mentorin. Hän kaipasi kokenutta opasta muutosmatkalleen. Hän tiesi tarvitsevansa mentorin, jolla on jo omakohtainen kokemus unelmoiduista muutoksista. ”Seinän” ajatusten pallottelemiseen ja tukea valmentautumiseen mahdollisesti edessä oleviin haasteisiin: ”Odotin esimerkkejä ja malleja, miten mentorini on ratkonut vastaavia tilanteita. Tiesin, että tavoittelen tähtiä, mutta en vielä tiennyt, miten se on oikeasti mahdollista.”
Keskusteluissa syntyi luottamus
Tunsin vastuun harteillani. Olinhan ymmärtänyt Rannan toimintaympäristöstä vain murto-osan. Mutta se minkä ymmärsin, yhdistyi suoraan verkostossani olevaan Esa Kinnuseen ja hänen taustoihinsa. Niinpä kilautin kaverille ja kuvailin tilannetta. Kinnunen saatiin mukaan ja siitä syntyi mentori-aktorisuhde, jonka kantoi pitkälle yli ohjelman päättymisen. Mutta miksi Kinnunen päätti lähteä mukaan?
”Logate-yhtiö toimii erittäin mielenkiintoisilla markkinoilla ja yhtiö on par’aikaa tekemässä merkittävää teknologialoikkaa, jolla on mahdollisuus automatisoida yhtiön palveluprosessi. Uskon, että tässä liiketoiminnassa on valtava upside-potentiaali ja siksi halusin olla ehdottomasti mukana yhtiön kehittämisessä Sakarin tukena.”, Kinnunen kuvaa.
Aktorina Rannalle mentorointiohjelman ydin oli henkilökohtaisessa kehittymisessä johtajana. Pari keskusteli ohjelman aikana avoimesti erilaisista kokemuksista ja vaihtoehdoista saavuttaa unelmat. ”Erityisesti arvostan Esan jakamia kokemuksia sekä rohkeutta myös kyseenalaistaa minun unelmiani kysymällä, haluatko oikeasti tätä, koska sehän tarkoittaisi tällaisia asioita sinulle. Oivalsin jotain uutta ja tärkeää.”, Ranta summaa.
Käydyistä keskusteluissa syntyi luottamus. Vaikka aktori ja mentori olivatkin erilaisia ihmisiä, tavoitetaso, riskinottohalu ja ymmärrys ydinasioista olivat samankaltaisia. Lisäksi mentorilla oli tarjota osaamista, jota Logaten hallitukseen kaivattiin. Niinpä toimitusjohtaja rohkeni pyytää mentoriltaan yhteistyön jatkamista vielä mentorointiohjelman päätyttyä yhtiön hallituksen puheenjohtajana.
”Mentorointimatkasta sain paljon enemmän kuin odotin. Ensinnäkin sain unelmamentorin. Toiseksi sain useamman ihmisen aktiivisen tuen kartoituksineen ja valmennuksineen. Lisäksi yhteisissä sessioissa sain vertaistukea ja huomata, että en pohdi näitä asioita yksin. Opimme valtavasti myös toisiltamme. Voin vilpittömästi suositella ohjelmaa.”, Sakari Ranta
Erilaisten osaamisten summa avain onnistumiseen
Mentorointi ei ole työelämän Tinder eikä hyvä match synny tuurilla. Oikeiden ihmisten yhteen saattaminen on vaatinut töitä ja yli kymmenen vuoden ajan aiheelle antautuneen nöyrän sydämen. Tämäkään ei yksin riitä, vaan on ymmärrettävä mentorointiparin muodostaman kemian lisäksi erilaisten osaamisten yhteenlaskettu summa. Kahta samanlaista ihmistä ei kannata yhdistää, sillä se vahvistaa jo olemassa olevia ajattelumalleja ja sitä, mitä jo olemme tänään. MPS:llä mentoroinnilla tavoitellaan uudistumista – niin aktorille kuin mentorille.
Tämä Sakarin ja Esan kohtaaminen vahvisti ajatustani oman työni ytimestä: ”On turha onnistua, jos onnistun yksin”. Kiitos te lukuisat aktorit ja mentorit, joiden rinnalla olen saanut kulkea nämä vuodet. Olen teiltä jokaiselta oppinut paljon. Uteliaana odotan seuraavia tosielämän tarinoita – YHDESSÄ. Kohdataanko lokakuussa alkavan uuden ohjelman äärellä?
Haku seuraavaan Cross-Company-mentorointiohjelmaamme on auki nyt. Uusi ohjelma alkaa marraskuussa 2023, mukaan voi hakea vaikka heti. Tutustu MPS Cross-Company-mentorointiohjelmaan www.mps.fi/palvelu/mentorointi ja hae mukaan!