Nämä oululaiset tekevät tekoja paremman työelämän puolesta

Työelämän haasteisiin ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua

 

Työhaastatteluihin on ilmaantunut uusi kysymys. Oikeaa vastausta siihen ei ole edes työelämän ammattilaisilla. Sen sijaan he suuntaavat katseen ihmisen perustarpeeseen, jolla on suora vaikutus myös työhön sitoutumiseen.

MPS Natiivi 26.9. Ryhmäkuva 7 henkeä
MPS:n pohjoisin tiimi kokoontuu yhteen aina perjantaiaamuisin. Kuvassa Veli-Antti Vasela (vas.), Heidi Takala, Mari Keskitalo, Minna Moilanen, Miia Kynsijärvi, Riikka Vaaraniemi ja Mika Turtia.

 

Ison pöydän ääreen on kokoontunut seitsemän ihmistä. Iloinen puheensorina täyttää kauniin siniharmaan huoneen. Menossa on perjantaiaamun tärkeä yhteinen kohtaaminen. Se, jossa käydään läpi töitä, jaetaan ideoita ja kokemuksia ja – nauretaan paljon.

Ollaan MPS:n Oulun toimistossa Valkealinnan talossa. Ikkunasta näkyy Otto Karhin puisto. Täällä, vanhojen jykevien kiviseinien sisällä, tehdään joka päivä tekoja paremman työelämän puolesta.

Yhteen kokoontunut hyväntuulinen porukka tietää paljon työsuhteiden elinkaaresta ja ihmisten työkäyttäytymisestä. Vaikkapa siitä, mikä yhdistää työssään viihtyviä ihmisiä ja mikä on päivänpolttava haaste useille työntekijöille juuri nyt.

Enemmän kuin numeroita paperilla

 

Perjantaiaamun alkajaiseksi Oulun toimistoa luotsaava konsultti Riikka Vaaraniemi kertoo palautteesta. Asiakas kiittää koko porukkaa välittömästä tunnelmasta, jonka ansiosta haastattelujännitys katosi hetkessä.

”Kohtaamme paljon erilaisia ihmisiä, joiden kanssa pysähdymme pohtimaan esimerkiksi henkilöarviointituloksia. Meille kukaan ei ole vain numeroita paperilla”, Riikan kanssa saman pöydän ääressä istuva Heidi Takala kiteyttää.

Heidin sanat on helppo uskoa todeksi lämpimästä ilmapiiristä. Kirjaimet MPS voisivat tulla sanoista maailman parasta seuraa. Oikea arvaus on kuitenkin Management Personnel Services. Henkilöarvioinnin suomalainen pioneeriyritys on perustettu jo vuonna 1975 Helsingissä. Oulussa se aloitti toimintansa 1985.

Riikan mukaan ”ämpsiläisten” osaamisessa yhdistyvät vahva työkäyttäytymisen ymmärrys, liiketoiminnan haasteiden perusteellinen tuntemus ja digitaalisuus. Yritys pureutuu inhimillisellä otteellaan muun muassa sellaisiin asioihin kuin rekrytointi, hyvä johtaminen, motivoitunut henkilöstö ja muutoksenhallinta. Palvelut voivat koskea yksilöiden, tiimien tai organisaation työelämän eri vaiheita eli tulevaa, olemassa olevaa ja lähtevää henkilöstöä.

Kaiken keskiössä on aina kuitenkin yksi ja sama asia.

Työssä viihtymisen salaisuus

MPS Natiivi 26.9. Kolme henkeä

Työsuhteiden elinkaari ja ihmisten työkäyttäytyminen ovat MPS:n syvintä osaamista, kiteyttävät Mari Keskitalo (vas.), Mika Turtia ja Minna Moilanen.
 

Ihminen. Sana toistuu tänäkin perjantaiaamuna puheessa paljon. Ihminen on MPS:n katseen ydin.

”Yritykset on tehty ihmisistä”, Heidi Takala kiteyttää.

Ihmisten ominaisuudet, elämänvaiheet sekä opitut asiat ja kokemukset poikkeavat toisistaan. Ne tuovat jokaisen osaamiseen oman säväyksensä. Yrityksessä on niin monta erilaista persoonaa kuin yrityksessä on ihmisiä.

”Ihmisten erilaisuus on voimavara, mutta vain, jos sille annetaan tilaa”, Heidi jatkaa.

Heidi muistuttaa myös, että jokainen ihminen on aina hyvä jossain.

”Työssään viihtyvät parhaiten ihmiset, jotka pystyvät tekemään työtään vahvuuksiensa kautta ja jotka tunnistavat mahdollisuutensa kehittyä. Juuri vahvuuksien löytämisessä me autamme yrityksiä ja työntekijöitä. Se on meidän palveluidemme lähtökohta.”

Tulevaisuuden tapa tehdä töitä

MPS Natiivi 26.9. Kolme henkeä pöydässä A

Heidi Takala (vas.), Veli-Antti Vasela ja Riikka Vaaraniemi tietävät, mikä saa ihmiset viihtymään työssään ja miksi.

 

Miten käy silloin, kun tapahtuu jotain, johon kukaan meistä ei osaa varautua? Tuoreessa muistissa on edelleen korona ja sen tuomat nopeat käänteet työpaikkojen arkeen.

”Yksi iso kysymys on, mikä on se malli, jolla tehdä työtä tulevaisuudessa”, Riikka Vaaraniemi pohtii.

Riikan mukaan työhaastatteluihin on jo ilmaantunut uusi kysymys. Sen esittävät nimenomaan haastateltavat. He haluavat tietää, miten työtä on tarkoitus tehdä: etänä, lähityönä vai niin sanottuna hybridinä.

Riikalla ei ole antaa valmista vastausta siihen, mikä tavoista on paras tai toimivin. Mutta hän muistuttaa, että ihmisten perustarve on olla yhteydessä toisiinsa. Yhteisöllisyys vaikuttaa myös työhön sitoutumiseen.

”Ihmiset tarvitsevat tukea ja kannustusta, olkapäätä, johon nojata, yhteistyötä ja toisen rinnalla kulkemista”, Riikka pohtii.

Parhaimmillaan halu yhteisöllisyyteen kumpuaa ihmisistä itsestään. Se todentuu hyvin tämän perjantaiaamun palaveriporukassa, joka selvästi haluaa kokea yhteenkuuluvuutta. Kun yhteisöllisyyttä ja työyhteisöä on mietitty paljon yhdessä, se on muotoutunut ihmistensä näköiseksi.

”Meidän tiimissämme yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys tarkoittavat kaikille samaa: asiakastyötä, ajatusten vaihtoa, ideointia, toisten oven pielessä nojailua, yhteisiä taukoja muidenkin kuin työkuulumisten parissa”, Riikka kertoo.

Yhdessä on keskusteltu paljon myös tulevaisuuden tavoista tehdä töitä. Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa työarkeen. Myös päätökset ovat yhteisiä. Esimerkiksi lähi- ja etätyötä tehdään työn sujuvuuden kannalta järkevästi.

”Vaikka olisimme fyysisesti erillämme, tunne yhteenkuuluvuudesta pysyy. Näin arvomme ’yhdessä olemme vahvoja’ toteutuu meillä Oulussa hyvin luontaisesti.”


Oulun porukka työskentelee rinta rinnan MPS:n pohjoisimmassa tiimissä: https://www.mps.fi/oulu

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!