Onko taantuma peruttu?

Onko taantuma peruttu?

 

Yritykset sukeltavat sumuun vuonna 2023. Olemme edenneet viime vuosien aikana kriisistä toiseen eikä tulevasta ole tietoa. Miltä näyttää yritysten tilanne nyt? Ovatko yritykset himmailemassa ja varovaisia vai onko nyt aihetta tavoitella kasvua? Varaudutaanko pahimpaan vai onko taantuma peruttu?

Kysyimme asiaa suomalaisilta yrityspäättäjiltä. Outplacement-konsulttimme Anne-Maria Lehtinen sukelsi tutkimuksen tuloksiin ja esitteli niitä maaliskuun webinaarissamme. Tässä muutama nosto tutkimuksesta, lisää on tulossa raportin muodossa myöhemmin.

Yritykset panostavat kasvuun ja henkilöstön kehittämiseen

Yritykset näyttävät olevan hyvässä vauhdissa tänä vuonna. Peräti 47 prosenttia vastaajistamme pitää liiketoiminnan kehittymistä ja näkymiä hyvinä tai erittäin hyvinä tänä vuonna. Vain 19 prosenttia piti niitä huonoina tai erittäin huonoina. Samalla organisaatiot arvelevat myös muutosneuvottelujen tarpeen kasvavan jonkin verran tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Tämä saattaa kertoa muustakin kuin yritysten taloudellisesta tilanteesta. Esimerkiksi yritysten osaamistarpeet muuttuvat digitalisaation myötä, jolloin voi olla tarvetta muutosneuvotteluille.

Yritykset haluavat selkeästi panostaa henkilöstönsä osaamisen kasvattamiseen, sillä esihenkilöiden valmennuksiin aikoo panostaa tänä vuonna melkein 60 prosenttia vastanneista ja työyhteisön valmennuksiin 40 prosenttia. Veikkaamme, että tänä vuonna puhutaan enemmän osaajien pitovoimasta kuin rekrytointien vetovoimasta, ja halutaan panostaa jo olemassa olevan henkilöstön kehittymiseen.

Taloudessa näkyvissä positiivisia signaaleja

Johdon konsulttimme Jussi Kärkkäinen avasi finanssipuolen osaamisellaan talousnäkymiä ja mahdollisia riskitekijöitä vuodelle 2023. Hänen puheenvuorostaan jäi positiivinen pohjavire, vaikka selkeää kasvua ei ihan heti ole näkyvissä. Vaikka olemme teknisesti taantumassa, talouden tunnusluvut viittaavat siihen, että talous lähtisi elpymään tämän vuoden kolmannella kvartaalilla.

Kärkkäinen avasi myös mahdollisia talouden riskitekijöitä, joita tässä epävarmassa maailmantilanteessa on tunnistettavissa useita. Esimerkiksi Ukrainan sodan jatkuminen ja energiakriisin erilaiset vaiheet voivat vaikuttaa tavalla tai toisella talouden kehittymiseen. Jännityksellä seuraamme lisäksi, miten Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet kehittyvät. Emme myöskään tiedä, miten koronan tai muiden pandemioiden leviäminen vaikuttaa talouden toimintaan tulevaisuudessa.

Kokonaisuudessaan voimme sanoa, että nyt on aika katsoa luottavaisesti eteenpäin. Talouden näkymät ovat tällä hetkellä pääasiassa positiivisia, ja useimmat yritykset ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen.

Katso webinaaritallenne: MPS Muutoskatsaus – Organisaatiot muuttuvassa taloudessa 2023


MPS Outplacement – Muutos- ja uudelleensijoittumisen palvelut tukevat organisaatioita ja henkilöstöä, kun ajankohtaista ovat muutosneuvottelut, irtisanomiset, työllistymistä edistävä koulutus, uravalmennus ja muutosturva. MPS:llä on Suomessa yli 50 Outplacement-sertifioitua konsulttia ohjaamassa erilaisissa työurien muutostilanteissa, hyödyntäen samalla MPS:n vankkaa rekrytointi- ja suorahakuosaamista.

 

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!