Haku tehtävään aukesi kesken mielenkiintoisen työn eduskunnassa
Juha Martelius kertoo tehneensä aina töitä puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden kanssa. Martelius on työskennellyt aiemmin mm. Puolustusministeriössä ja eduskunnan puolustusvaliokunnassa. Ennen siirtymistään Suojelupoliisiin hän toimi Sisäministeriössä valtiosihteerinä. ”Olin miettinyt, että Suojelupoliisi on sellainen taho, jossa haluaisin työskennellä vielä”, kertoi Martelius. Haku tehtävään aukesi mielenkiintoisen valtiosihteeritehtävän aikana Sisäministeriössä, mutta kiinnostus Supoa kohtaan vei voiton ja Martelius lähti mukaan hakuprosessiin.
Marteliuksen mukaan työ valtioneuvostossa eri rooleissa auttoi näkemään mihin ja miten voi vaikuttaa. Verkostot sekä prosessien tunteminen helpottavat myös nykyisessä tehtävässä: ”Tunnen ne tahot henkilökohtaisesti, jotka pystyvät vaikuttamaan asioihin ja tiedän ne prosessit, missä voin Suojelupoliisin asioita edistää”, kertoo Martelius. Suposta Marteliuksella on myös aiempaa kokemusta muun muussa erikoistutkijan ja yksikön päällikön roolissa.
Hakuprosessi sisälsi soveltuvuusarvioinnin
Osana hakuprosessia Juha Martelius kävi MPS:llä soveltuvuusarvioinneissa, joka sisälsi haastattelun lisäksi erilaisia itsearviointimenetelmiä. ”Hakuprosessi oli selkeä kaikin puolin”, kertoi Juha Martelius hakijan näkökulmaa rekrytointiprosessista.
Psykologi, seniorikonsultti Tuija Soininen vastasi hakijoiden arvioinnista tehtävään: ”Osallistuminen yhteiskunnallisesti hyvin merkittävien tehtävien rekrytointiprosesseihin on aina erittäin kiinnostava ja hieno mahdollisuus. Oma pitkä virkaura ja moninainen yhteistyö valtion organisaatioiden sekä ministeriöiden kanssa auttaa paljon, koska toimintaympäristö on itselleni tuttua.”
Suojelupoliisin päällikön ydinosaamiset
Juha Martelius kertoo Suojelupoliisin päällikkönä päässeensä hyödyntämään erityisesti vankkaa kokemustaan ja ymmärrystään tiedustelutoiminnasta sekä hallintopuolen, tulosohjauksen ja johtamisen kokemustaan.
”Nyt alussa olen päässyt käyttämään paljon strategisen suunnittelun sekä toimintaympäristöanalyysiin liittyvää osaamista”, kertoo Martelius ensimmäisten reilun sadan päivän ajastaan Suojelupoliisissa. Martelius on kokenut myös, että ”olemme puhuneet ihmisten kanssa samaa kieltä alusta alkaen”. Poliittinen ymmärrys ja valtionhallinnon päätöksentekijöiden ja organisaatioiden tunteminen on ollut myös hyödyksi Suojelupoliisin päällikön tehtävässä.
Ajanpuute ja resurssit haastavat myös Supossa
Monen organisaation haasteena on vähäiset resurssit ja osaajia taas haastaa ajanpuute. Suojelupoliisi ei poikkea tässä muista organisaatioista. Juha Martelius itse kokee myös ajanpuutetta palaveriputkien vuoksi. ”Mulla on 8.30-18 back-to-back-kokouksia ilman mitään taukoja. Ehkä mä ehdin jonkun ruisleivän syödä, kun kuski vie paikasta toiseen”, kuvailee Martelius työpäiviään. Ajankäyttö onkin asia, jota Juha Martelius haluaa kehittää työssään.
Miten Suojelupoliisiin pääsee töihin?
Juha Martelius kertoi, että Suojelupoliisissa työskentelee ihmisiä hyvin erilaisilla taustoilla kokemuksella. Kysyimme, mistä ominaisuuksista Supossa olisi eniten hyötyä. Martelius mainitsee uteliaisuuden, rohkeuden kyseenalaistaa sekä valmiuden tehdä asioita. ”Kukaan ei tule himasta hakemaan, vaan on itse tehtävä duunia sen eteen”, vinkkaa Martelius.