Lähtötilanne oli hyvin tyypillinen
Perehdytyksessä tarvittavaa tietoaineistoa oli kyllä olemassa ja saatavilla, mutta kovin hajallaan. Siksi päädyttiin ratkaisuun, jossa asiakas kokosi tätä aineistoa MPS:n Gimlet LMS -oppimisalustalle selkeiksi opintopoluiksi.
Tarvittiin kuitenkin myös sisältöä, joka on suunniteltu nimenomaan tukemaan oppimista. Siksi olikin luontevaa ottaa käyttöön MPS:n tehokkaasta työkaluvalikoimasta myös verkko-oppimisen sisällöntuotantotyökalu Prewise Learning.
Lempäälän pilottiryhmän tavoite oli luoda yleistason ”Tervetuloa” -verkkokurssi
Toisena tavoitteena oli luoda olennaiset perehdytysasiat kahden eri palvelualueen työntekijöille. Jotta verkkokurssituotanto käynnistyisi mahdollisimman napakasti ja osaavasti, loimme kuuden viikon mittaisen valmennus- ja tukiohjelman. Sen tavoitteena oli sparrata sekä aloittelevia että edistyneempiä sisällöntuottajia tekemään motivoivaa, merkityksellistä, mieleenpainuvaa ja mitattavaa verkkokurssisisältöä.
Selkeä aikataulutus tuki prosessia: valmennus ja sparraus joka toinen perjantai, välissä edistettiin omia verkkokursseja.
Työ eteni ketterästi Prewise Learningiä käyttäen
Ai että tämä on kivaa - nyt haluaisin käyttää kaiken aikani vain näiden kurssien tekoon!” oli yksi spontaani palaute: konkreettisesti silmien edessä valmistuva verkkokurssi ruokkii innostusta ja omaa oppimista.
Jokaisen valmennus- ja tukisession materiaaleja tuki esimerkkikurssi, joka sisälsi asiantuntijan vinkit mm. erilaisten komponenttien ja harjoitustyyppien käyttöön. Käytännön organisointi, esimerkiksi päätökset materiaalinhallinnasta ja ajankäytöstä, olivat osa oppimisen matkaa.
Yhteisten valmennusten lisäksi pidimme neljä klinikkaa, joilla käsittelimme jo edistyneempää sisältöä. Sparrasimme asiakasta mm. siitä, millainen rakenne toimisi, mitä kannattaa karsia ja mihin keskittyä ja miten kannattaisi esittää monimutkaisia asioita.
”Oli ilo katsoa, miten oivaltavaa sisältöä oman työnsä asiantuntijat tekivät ja miten heidän osaamisensa ja rohkeutensa kasvoi työn edetessä”, kertoo valmentajana ja konsulttina toiminut Eevi Kuokkanen MPS:ltä.
”Tavoitteemme oli pilottiyksiköiden kanssa oppia käyttämään Prewise Learning -työkalua ja luoda muille yksiköille valmiit mallipohjat jatkotyöstön helpottamiseksi. Tässä onnistuimme!” kertoo hankkeen käynnistäjä, henkilöstöasiantuntija Maarit Rönkkö Lempäälän kunnasta.
Perehdytyksen digitalisointi -hanke on saanut tunnustusta niin Lempäälän kunnalta kuin valtakunnallisesti. Hanke on palkittu Lempäälän kunnan omassa Ideakilpailussa kesällä 2022 ja valtakunnallisesti kunta-alan innostavimmat kehittämisteot palkitsevassa Kuntatyö2030 -gaalassa.
Ideakilpailun töitä palkittiin, Lempäälän kunnan Ideakilpailu 2022: lue lisää
Kuntatason perehdytyksen digitalisointi, Kuntatyö2030 -gaala: lue lisää
(Huom. linkit ohjaavat 3. osapuolen sivuille)