Projektin lähtökohdat
Fortumilla on jo pitkään panostettu henkilöstön turvallisuusosaamisen kehittämiseen monipuolisilla sovelluksilla ja koulutuksilla. Monipaikkaisessa työssä on lisäksi noussut erityiseen arvoon se, että erilaisiin tiloihin ja turvallisuuskäytänteisiin on mahdollista tutustua turvallisesti myös etänä. Jotta virtuaalinen turvallisuuskävely olisi mahdollisimman vaikuttava kokemus, Fortumilla oli jo aiemmin kokeiltu 360-asteen mallinnusta, joka saikin innostuneen vastaanoton, mutta osoittautui tekniseltä toteutukseltaan vielä hieman raskaskäyttöiseksi.
Siksi Fortum päättikin toteuttaa virtuaalisesta turvallisuuskävelystä nimenomaan oppimistarkoitukseen suunnitellun helppokäyttöisen pilottiratkaisun MPS Prewisen kanssa. Käytännöllisen toteutusmallin turvin on helppoa toteuttaa myös uusia 360°-panoraamaympäristöä hyödyntäviä koulutusmoduuleita.
”Fortum on tehnyt jo monta vuotta yhteistyötä nykyaikaisessa osaamisen hallinnassa MPS Prewisen kanssa, esim. konserni- ja kohdetason verkkokoulutusten toteutuksessa”, kertoo Fortumin yritysturvallisuuspäällikkö Tuomo Linjala. ”Iloksemme huomasimme, että heiltä löytyi osaamista myös 360°-kuvauksista.”
Ratkaisu ja toteutus
MPS Prewise kuvasi Fortumin pääkonttorilla Espoossa turvallisuusohjeistusten mukaiset kohteet 360°-kameralla ja rakensi niistä helposti navigoitavan panoraamaympäristön, jossa Fortumin oppijat pääsevät tutustumaan valitsemassaan järjestyksessä toimiston eri osiin ja esimerkiksi poistumisteihin. Oman virtuaalikävelynsä etenemistä voi ohjata suoraan 360°-kuvassa tai koko ajan näkyvissä olevan kerroskartan kautta. Selkeästi merkityistä havaintopisteistä oppija löytää kyseiseen tilaan tai välineistöön liittyviä lisätietoja ja -ohjeita. Ja omaa edistymistään on helppo seurata suoritetuksi merkittyjen pisteiden avulla.
Projekti toteutettiin ketterällä ja nopealla yhteistyömallilla. “Panoraamakonseptimme toimii tällaisessa toteutuksessa hyvin, sillä se mahdollistaa ajankäytöllisesti hyvin tehokkaan kuvausprosessin kohdetiloissa”, kertoo Pekka Pyrhönen, MPS Prewisen kehityspäällikkö. ”Lisäksi asiakkaalla on tarvittaessa mahdollisuus päivittää valmiin toteutuksen sisältöjä itse helppokäyttöisellä sisällöntuotantotyökalullamme, joka Fortumillakin on jo käytössään.”
”Projektin käynnistäminen oli vaivatonta ja lopputulos ylitti kaikki odotukset”, Tuomo Linjala toteaa. Linjalan mukaan parasta on se, että havaintopisteiden alle voidaan liittää tekstin lisäksi kuvia ja videoklippejä, jotka parantavat koulutusmateriaalin sisältöä merkittävästi. Lisäksi virtuaalisen turvallisuuskävelyn voi suorittaa tietokoneen, tabletin tai mobiililaitteiden avulla.
Pilottiprojekti on saanut Fortumilla positiivisen vastaanoton. Linjala lähettääkin terveisiä myös muihin organisaatioihin:
”Suosittelen lämpimästi testaamaan 360°-kuvaustekniikan mahdollisuuksia, niin toimisto- kuin laitoskohteiden turvallisuusosaamisen kehittämisessä. Osaava on turvassa myös hybridityöskentelyssä.”
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka kehittää ja tarjoaa asiakkailleen ratkaisuja liittyen sähköön, lämpöön, jäähdytykseen ja resurssitehokkuuden parantamiseen. Yhtiö tarjoaa myös asiantuntijapalveluita energia-alan yrityksille sekä ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaita tekemään järkeviä energiavalintoja. Fortumilla työskentelee noin 19 000 työntekijää ympäri maailman.