Johtajien ja esihenkilöiden vahvuudet

MPS People Analytics toteuttaa satoja 360-esihenkilöarviointeja vuosittain ja hyödynnämme säännöllisesti siitä kertyvää dataa. Datasta löytyy todella paljon mielenkiintoista tietoa ja se auttaa meitä ymmärtämään yhä paremmin esihenkilötyötä ja sen kehityssuuntaa.

Viime vuosina kertynyt 360-arviointidata käsittää yli 2 000 arvioitua esihenkilöä sekä yli 30 000 annettua palautetta. Kävimme läpi esihenkilöpalautetta 360-vertailutietokannastamme ja poimimme sieltä muutamia mielenkiintoisia havaintoja, joita esittelemme blogisarjassamme.

Yli 40 johtoryhmän 360-palauteprosessit tarjoavat poikkeuksellisen laajan ja syvällisen näkymän siihen, mitä johtajat ja esihenkilöt pitävät tärkeänä – ja missä he kokevat onnistuvansa.

Olemme viime vuosien aikana tukeneet kymmeniä organisaatioita johtamiskulttuurin systemaattisessa kehittämisessä. Jokaisen palautekierroksen jälkeen sparraamme henkilökohtaisesti tuloksista ja seuraavista askelista.

Edellisessä blogissani käsittelin tyypillisimpiä kehityskohteita. Tällä kertaa suuntaamme katseen siihen, mikä jo toimii – eli johtajien ja esihenkilöiden vahvuuksiin.

Mitä vahvuuksia esihenkilöt ja johtajat tunnistivat itsessään?

Ihmisten johtaminen ja vuorovaikutustaidot

Empaattisuus, reiluus ja arvostava kohtaaminen nousivat toistuvasti esiin. Kuuntelemisen taito, helposti lähestyttävyys ja kannustavuus ovat monen johtajan vahvuuksia.
→ Myös MPS:n tuoreessa johtajuustutkimuksessa tunneäly ja ihmissuhdetaidot nousivat tärkeimmiksi johtajan ominaisuuksiksi. (Lataa tutkimusraportti tästä)

Kokonaisuuksien hahmottaminen ja strateginen ajattelu

Johtajat kokevat vahvuudekseen kyvyn yhdistää strategista, taktista ja operatiivista näkökulmaa. He näkevät liiketoiminnan kokonaisuutena ja osaavat rakentaa yhteyden pitkän aikavälin vision ja arjen tekemisen välille.

 Ammatillinen osaaminen

Substanssiosaaminen, tekninen asiantuntemus ja asiakasymmärrys ovat monen johtajan ja esihenkilön tukipilareita.

→ Toisaalta siirtyminen asiantuntijasta johtajaksi ei usein ole helppoa – delegointi ja vaikeiden tilanteiden kohtaaminen nousevat usein haasteiksi. Molemmat merkitsevät usein epämukavuusalueelle menemistä ja asteittaista luopumista projektityön tekemisestä, johtamistyötä priorisoiden.

Organisointikyky ja tavoitteellisuus

Järjestelmällisyys, tehokkuus ja kyky priorisoida ovat erityisesti johtajien vahvuuksia. Hyvä ajanhallinta, priorisointi ja tavoitteellinen tekeminen auttavat viemään asiat maaliin.

Itsetuntemus ja halu kehittyä

Reflektointi, virheiden tunnistaminen ja jatkuva kehityshalukkuus korostuvat monissa vastauksissa.
→ Tämä kertoo vahvasta kasvun asenteesta – ja siitä, että johtajilla on tahtoa tulla paremmiksi.

Muutoskyvykkyys ja resilienssi

Rauhallinen ja rakentava toiminta paineen alla nousi esiin vahvuutena. Moni johtaja kuvasi suhtautuvansa myönteisesti muutoksiin ja pystyvänsä sopeutumaan nopeasti. Turbulentissa maailmassa tämä onkin erityisen tärkeä vahvuus.

Mitä tämä kertoo suomalaisesta johtajuudesta?

 

Vastaukset piirtävät vahvan kuvan suomalaisista johtajista ja esihenkilöistä: yhdistelmä inhimillisyyttä, asiantuntemusta ja aitoa halua kehittyä.

Moni näkee itsensä suunnannäyttäjänä, mutta yhtä lailla mahdollistajana ja tukijana – henkilönä, joka luo tilaa tiimin kasvulle ja uudistumiselle.

Samalla on kiinnostavaa huomata myös se, mistä ei puhuttu. Esimerkiksi osaamisen johtaminen – eli tiimin osaamisen systemaattinen kehittäminen – ei noussut esiin vahvuutena. Tämä voi kertoa siitä, ettei se vielä kaikilta osin näyttäydy johtajan ydintehtävänä.

Ehkä juuri siksi se onkin seuraava teema, joka ansaitsee enemmän huomiota.

Milloin viimeksi pysähdyit miettimään, missä olet hyvä johtajana?

Entä milloin kollegasi, tiimisi tai oma esihenkilösi sai mahdollisuuden kertoa sen sinulle?

360-palaute tarjoaa mahdollisuuden juuri tähän – ja me olemme mielellämme tukenasi tällä matkalla.

👉 Lue lisää palvelustamme 

 

Muut aiheeseen liittyvät blogit

Stay tuned!